Zihinsel Yetersizlik Destek Egitim Programi
Zihinsel yetersizlik, Zeka geriligi olan bireylerin egitimleri uzun zaman ve çok çaba gerektirir. Yapilan egitim ve tedavi girisimleri sonucunda birey belirli bir düzeye ulasmasina karsin, çok az kismi kendi kendine yeterli olabilmektedir.
Zeka geriligini tanimlamak çogu zaman sorun olmustur. Bunun nedeni bilim adamlarinin zekayi tam olarak neyin olusturdugu konusunda halen fikir birligine varamamalaridir. uzmanlarin çogu “bilissel yetenek” olarak düsünürken, bazilari da “gerçek yasamda karsilasilan sorunlari çözme” seklinde tanimlamaktadir.
Zeka, “amaca yönelik uyumsal davranis” olarak da açiklanabilir. Son yillarda bilissel zekadan ayri olarak sosyal zeka ve bunun alt kümesi olan duygusal zeka kavramlarinin da ileri sürülmesi tanimlamayi daha karmasik hale getirmistir. Günümüzde zeka hem bilissel yetenek hem de toplumsal uyum ölçütlerini kapsayacaksekilde tarif edilmektedir.
Amerikan Zeka Yetersizligi Birligi (American Association on Mental Deficiency, AAMD)’nin zeka geriligi için yaptigi tanimlamaya göre, zeka geriligi; gelisim döneminde meydana gelen, uyumsal davranistaki bozukluklarla birlikte bulunan ortalamanin altindaki zeka islevidir. Bu tanim zeka geriliginde, simdiki uyum sorununu ve islevsellikteki sinirlilgi sart kosar.
Ortalamanin altindaki zeka islevi ile birlikte iletisimde, kendine bakimda, evdeki yasamda, toplumsal yeteneklerde ve toplumsal yararlilikta, kendini yönlendirmede, sagligi korumada, akademik islevsellikte ve çalisma alaninda iki veya daha fazla bozuklugun olmasi öngörülür.
Bireylerde zeka geriligini saptamak için yapilan epidemiyolojik çalismalarda standartlar belirlenmistir ve istatistiksel modele dayanan psikometrik ölçümler kullanilmaktadir. Zeka geriligi tanisi için genellikle kabul edilen kesme noktasi, ortalamanin 2 standart sapma altindaki zeka bölümü (Intelligence Quotient, IQ)dir. Bu deger 70 zeka puaninin altini ifade eder.
Zihinsel Yetersizlik Destek Egitim Programi ile zihinsel yetersizligi olan bireylerin;
1. Algi ve bellek becerilerinin gelistirilmesi
2. Motor planlama becerilerinin gelistirilmesi
3. Dil ve iletisim becerilerinin gelistirilmesi
4. Kendini düzenleme stratejilerinin gelistirilmesi
5. Sosyal uyum becerilerinin gelistirilmesi
6. Erken okuryazarlik, erken matematik, matematik, ilk okuma yazma, akici ve dogru okuma, okudugunu anlama, yazili ifade, dinledigini anlama ve dil bilgisi alanlarinda akademik becerilerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.